Le TN

 

Ik had nogal radicale, zeer uitgesproken verlangens en ook heel wat ambities voor het Théâtre National toen zijn raad van bestuur me er het directeurschap van toevertrouwde, weldra twaalf jaar geleden.

Die verlangens zijn sindsdien alleen maar groter geworden. De krachten bundelen met andere actieve partners in Brussel, zoals de KVS, het Vrijheidsfestival, de Munt... Verrijkt worden door onze vriendschapsbanden met tal van fraaie cultuurhuizen in Wallonië. Uitwaaieren via krachtige synergieën met schouwburgen, steden en kunstenaars uit heel Europa, zoals blijkt uit Villes en Scène/Cities on stage of uit de soms overweldigende tournees naar andere continenten.

Die ambities bleven zich ontplooien, in gelijke tred met het professionalisme van onze equipes. Ze bleven zich versterken in volle verstandhouding met een talrijk, nieuwsgierig, veeleisend maar trouw publiek. Die duizenden toeschouwers, jonge en wat minder jonge, met of zonder abonnement, die samenkwamen om de wereld in de meest vrolijke verscheidenheid in vraag te stellen, die dank ik allen hartelijk!

Die twaalf jaren staan voor een levendige werking: de risico's van een koorddanser nemen om een sterke identiteit uit te bouwen, met de voortdurende dadendrang om te creëren (meer dan 120 nieuwe voorstellingen!), uitkijkend naar jonge artiesten die nieuwe talen spreken en naar briljante persoonlijkheden die ondanks hun jarenlange ervaring nog steeds de risico's niet schuwen.

Een huis leiden dat als opdracht heeft het kloppende hart te zijn van de podiumkunsten in de Fédération Wallonie-Bruxelles, de zin voor risico en vernieuwing verdedigen, een theater smeden dat de echo wil zijn van een turbulente wereld en de spelbederver van vooroordelen en vaste denkbeelden, een Europa van de cultuur opbouwen, een dialoog aangaan met elk publiek... dat alles is een uitdaging, een mobilisatie van honderden energieën, elke dag opnieuw, elke avond en ook enkele nachten! En tot op het laatste moment!

Ik ben dus niet in de stemming om een balans op te maken, zelfs al ben ik fier op wat we gerealiseerd hebben, wij kunstenaars, medewerkers en publiek, wij allemaal samen. Nu ik het Théâtre National verlaat (perfect synchroon met mijn vriend en collega Jan Goossens van de KVS) om bij het Festival de Liège en het Festival van Napels aan de slag te gaan, neem ik een fraaie stroom energie met me mee, maar geen zak vol geld!

Rest me nog drie wensen te formuleren.

Moge dit seizoen 2016-2017 voor u een echt feest zijn om nog eens, als in een 'best of' onder vrienden, het unieke talent te beleven van het Raoul Collectif, van Joël Pommerat, Françoise Bloch, Fabrice en David Murgia, Michèle Noiret en zovele anderen die hun bijzondere stempel op deze jaren hebben gedrukt. Een feest ook van de ontdekking, met vijftien creaties waarvan elf door jonge kunstenaars – velen van hen wagen zich aan hun allereerste project!

Moge het Théâtre National weldra – met wijsheid maar zonder koudwatervrees – in handen worden gegeven van een sterke persoonlijkheid die voor dit prachtige instrument, en voor de kunstenaars die het tot leven brengen, een toekomstvisie zal voorstellen die de verworven uitstraling en faam behoudt.

En tot slot: moge de zon schijnen over Luik, over Napels en over Brussel!

Ik wens iedereen een mooie zomervakantie, een mooie terugkeer en een mooi seizoen 2016-2017!

 

Jean-Louis Colinet

______________________________________________________________________________________________________

Fabrice Murgia/Cie Artara (associated artist)
Joël Pommerat (associated artist)
Michèle Noiret (associated artist)
Ascanio Celestini & David Murgia
Françoise Bloch/Zoo Théâtre
Olivia Carrère 
Le Raoul Collectif
Guy Cassiers/Toneelhuis
Héloïse Meire & Cécile Hupin/Cie What's UP !?
Vincent Hennebicq/Arieh Worthalter
Nicolas Ancion-Collectif Mensuel
Jean-Michel Van den Eeyden & Jean-Marc Mahy
Violette Pallaro
Hèdi Thabet, Ali Thabet, Sofyann Ben Youssef & Mathurin Bolze Thibault Wenger
Laurent Gaudé | Kris Defoort | Philippe de Coen
NIMIS Groupe
Une Tribu Collectif
Martine De Michele/En Cie du Sud
Arnaud Hoedt & Jérôme Piron
Florence Minder
Lara Ceulemans
Sophie Linsmaux & Aurelio Mergola
Teatro de los Andes
Michèle Anne de Mey & Jaco Van Dormael
Cie NO99
Michael De Cock, Rudi Genbrugge, Deniz Polatuglu & Mesut
Arslan Sachli Gholamalizad
Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi & Cesar Janssens