DISCOURS A LA NATION

Ascanio Celestini et David Murgia

Van 2 tot 6 mei 2017 / Grande salle

réservez

Théâtre

Het abonnement krijgt voorrang tot 15 september 2016

ABONNEMENT

TELECHARGER LE DOSSIER DE PRESSE

Een acteur alleen op het toneel gedurende 1 uur en 20 minuten. Meesterlijk. Alleen en arrogant, cynisch en brutaal, kolderiek en immoreel… Een man – een tribuun – die de hele natie in zijn macht lijkt te hebben. En, ter ondersteuning bij het uitspreken van deze eindeloze, ongelooflijk geconcentreerde toespraak, kan David Murgia rekenen op de discrete maar subtiele aanwezigheid van een gitarist, die aan de voorstelling extra fantasie meegeeft. Ascanio Celestini’s tekst is eens te meer briljant, grappig en wrang. Naar goede gewoonte en geheel in de stijl van zijn grote voorbeeld Dario Fo, trekt Ascagni het tapijt onder onze voeten weg. Zijn woorden glijden en kaatsen. Om ons een beeld van de hedendaagse wereld voor te houden dat de harde waarheid laat zien, tegelijk helder en bitter.

De dubbelzinnigheden van de tekst, de aanklachten tussen de regels door, de meedogenloze slogans nemen de toeschouwer mee in een meerstemmig verhaal, dat van de klassenstrijd overspringt naar het maken van brood, van de haute finance naar de immigratie, van een onwaarschijnlijk verhaal over paraplu’s naar het lot van de Oost-Europese hoertjes.

Met zijn vurige en cynische betoog dwingt David Murgia ons de machthebbers van vandaag recht in de ogen te kijken. Hij confronteert ons, in een laatste uitval, met de gebreken en zwakheden van het huidige systeem. En dan gaat het licht weer aan en blijven we achter in de zaal, lachend als een boer die kiespijn heeft, vol onzekerheden en, waarom niet, hopend op een rivoluzione silenziosa.

De herneming van Discours à la Nation, dat door recensenten de hemel in geprezen is en diverse prijzen heeft gewonnen (‘Prix de la critique 2013’, Publieksprijs van het OFF Festival van Avignon), is een gelegenheid om deze fantastische voorstelling (opnieuw) te zien.

‘Geniet van de energie van een formidabele Murgia. Discours à la Nation is voorwaar een juweeltje… De algemene toestand is dramatisch, je kan er dan ook maar beter mee lachen om er beter over te kunnen nadenken. Dat is tenminste de wrede, heerlijke en helende benadering van Ascanio Celestini in Discours à la Nation… Mis dit niet. ’ La Libre Belgique

‘Verbluffend! Hilarisch! Wreed! Drie omschrijvingen die vaak te horen waren na afloop van Discours à la Nation … » Le Soir

Discours à la Nation, een meesterwerk van antikapitalistische humor… meesterlijk vertolkt door David Murgia…’ RTBF.be

In het kader van

The 19 Mei 2016

ET VOILÀ !
saison 16-17