Ingevolge de vele maatregelen die zijn genomen in de strijd tegen het Coronavirus, zien we ons genoodzaakt om alle publieke optredens en activiteiten te annuleren die aanvankelijk tot 15 maart waren gepland. Meer informatie.

Van alle vormen van geweld is kindermishandeling vaak het moeilijkst aan het licht te brengen. Zeker wanneer die binnen het gezin plaatsvindt. Het kind verbergt zijn pijn onder een deken van onuitspreekbare schaamte, met de monsterlijke medeplichtigheid van de volwassenen, die hopen dat de begane misdrijven mettertijd worden vergeten.

Verkrachting, met name incestueuze verkrachting, is een van de zwaarste vormen van mishandeling, door de diepe, open wonden die ze achterlaat. Soms is het trauma zo sterk dat de hersenen die ondraaglijke herinneringen wegdrukken en pas veel later weer tot het bewustzijn toelaten.

Zozeer was Elisabeth Woronoff geraakt door het thema van dat traumatische geheugenverlies en van het lijden dat eruit voortvloeit, dat de jonge kunstenares besloot er haar eerste podiumcreatie aan te wijden.

Elisabeth Woronoff is een veelzijdige kunstenares: ze beoefent acteren, beeldende kunsten, muziek en fotografie. Die diversiteit aan expressiemiddelen voedt en nuanceert haar werk. SKRIK (de titel is een knipoog naar het schilderij De Schreeuw van Edvard Munch) weerspiegelt de rijkdom van haar creatieve wereld. Het is een multidisciplinaire voorstelling met 6 vertolkers, die de toeschouwer een verontrustende ervaring bezorgen: we nemen een kijkje in het brein van een vrouw die in haar jeugd is verkracht en nu haar geheugen herstelt, haar identiteit reconstrueert.

SKRIK houdt het midden tussen fictie en documentaire: op het toneel schieten de gefragmenteerde herinneringen als flitsen tevoorschijn. De voorstelling benadrukt de complexiteit van een onderwerp dat bij het brede publiek onvoldoende bekend is. Ze brengt die complexiteit aan het licht om de toeschouwers tot reflectie te manen.

Info

Casting

 • Regie & prestatie
  Elisabeth Woronoff

  Met
  Eugénie Bernachon
  Nicolas Lobo Nieuwenhuys
  Andrea Norvik Jervell
  Henrik Roshauw Tidemann 
  Bernard Woronoff 

  Geluidsontwerp & regie assistent
  Maxime Glaude 

  Muzikale compositie
  Franck Vigroux 

  Scenografie, lichtontwerp 
  Enrico Bagnoli 

  Bewegingsassistent 
  Tom Clegg 

 • Surtitling-begeleiding 
  Panthea

  Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles

  Productie 
  Théâtre National Wallonie-Bruxelles

  Coproductie
  With a support for multilingual diversity by Theatre de Choisy-le-Roi - Scène Conventionnée d’intérêt national - art et création pour la diversité linguistique, in co-operation with PANTHEA, L’ANCRE – Théâtre Royal, ARTEOS

  Project dat voortvloeit uit 
  Solo Carte Blanche - l’ESACT

  Met behulp van 
  La Fédération Wallonie- Bruxelles, Service Général de la Création Artistique – Direction du Théâtre

  Met de steun van
  Festival de Liège, La Chaufferie Acte 1, France Morin Artist Project Iles, Les Midis de la Poésie, La Bellone, La compagnie Mossoux-Bonté.

Kalender

 • Dinsdag
  20:45
 • Woensdag
  20:15
 • Donderdag
  20:45
 • Vrijdag
  20:45
 • Zaterdag
  20:45
  14h - Rencontre / Inceste, mémoire traumatique, résilience et accompagnement des victimes

Zie ook...

Backstage