Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Désobéir

Julie Berès

03 > 12.03.2021
Theater

Vier jonge vrouwen nemen vastberaden een zwarte muur onder handen en kerven er gehaast de kreet "Désobéir" in. Luidkeels vertellen ze over hun dagelijks leven, eerst beurtelings en vervolgens samen. Met hun verhalen en hun dans puren ze "een ademtocht van vrijheid" uit de verschillende systemen van onderdrukking die actief zijn: tradities, godsdienst, familie en de mannenwereld.

Het stuk is gebaseerd op een onderzoeksproject van Julie Berès, Kevin Keiss en Alice Zeniter, die vrouwen met een immigratieachtergrond ontmoetten, afkomstig uit Kabylië, Iran, Turkije en Kameroen. Het verzamelen van hun getuigenissen vergde een nauwgezette aanpak en werd nog verrijkt met de eigen woorden van de vier actrices. Op die manier kregen hun bekentenissen, herinneringen en innerlijke tegenstellingen nog meer reliëf. Uit deze caleidoscoop, waarin getoverd werd met de diverse facetten van zowel nostalgie als rebellie tegen machisme en racisme, kwam vervolgens een fundamentele vraag tevoorschijn: hoe kun je jezelf als vrouw uitvinden - of opnieuw uitvinden - buiten het sociale en culturele determinisme om?

Het realisme van de verhalen, gevoegd bij de kracht die de lichamen uitstralen, onthult een intieme vertelling. Daarin wordt een voorbijgestreefd erfgoed afgezworen, om plaats te maken voor een nieuwe ruimte die je toelaat om je dromen beter te leren verkennen. Een koorzang waarin verhalen, trillend van waarachtigheid, op hartstochtelijke wijze peilen naar de universaliteit van het vrouwelijke.

Kalender

  • - 20:45
  • - 20:45
  • - 20:45
  • - 20:45
  • - 20:45
  • - 20:15

    Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling

  • - 20:45
  • - 20:45

Informatie

Taal

FR

Plaats

Studio

Duur

75’

Kids

Vanaf 12 jaar

Meer rond de voorstelling

10.03.2021 - Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling

Casting

Conceptie & regie 
Julie Berès 

Met 
Ava Baya 
Lou-Adriana Bouziouane 
Charmine Fariborzi 
Séphora Pondi 

Tekst
Julie Berès 
Kevin Keiss 
Alice Zeniter 

Werken aan het lichaam 
Jessica Noita 

Scenografie
Marc Lainé 
Stephan Zimmerli 

Dramaturgy 
Kevin Keiss 

Kostuums
Elisabeth Cerqueira 

Geluidsontwerp
David Ségalen 

Lichtontwerp 
Laïs Foulc 

Videoontwerp
Christian Archambeau 

Productie manager 
Compagnie les Cambrioleurs précédemment le Théâtre de la Commune – CDN d’Aubervilliers 

Met de steun
du Fonds de Dotation Agnès Troublé dite Agnès B., du FIJAD, Fonds d’Insertion pour les Jeunes Artistes Dramatiques, DRAC et Région Provence-Alpes-Côte-d’Azur. 
La Compagnie les Cambrioleurs est conventionnée par le Ministère de la Culture / 
DRAC Bretagne, par la Région Bretagne et par la Ville de Brest, et est soutenue pour ses projets par le Conseil Départemental du Finistère

© Willy Vainqueur
Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024