Vier jonge vrouwen nemen vastberaden een zwarte muur onder handen en kerven er gehaast de kreet “Désobéir” in. Luidkeels vertellen ze over hun dagelijks leven, eerst beurtelings en vervolgens samen. Met hun verhalen en hun dans puren ze “een ademtocht van vrijheid” uit de verschillende systemen van onderdrukking die actief zijn: tradities, godsdienst, familie en de mannenwereld. 

Het stuk is gebaseerd op een onderzoeksproject van Julie Berès, Kevin Keiss en Alice Zeniter, die vrouwen met een immigratieachtergrond ontmoetten, afkomstig uit Kabylië, Iran, Turkije en Kameroen. Het verzamelen van hun getuigenissen vergde een nauwgezette aanpak en werd nog verrijkt met de eigen woorden van de vier actrices. Op die manier kregen hun bekentenissen, herinneringen en innerlijke tegenstellingen nog meer reliëf. Uit deze caleidoscoop, waarin getoverd werd met de diverse facetten van zowel nostalgie als rebellie tegen machisme en racisme, kwam vervolgens een fundamentele vraag tevoorschijn: hoe kun je jezelf als vrouw uitvinden – of opnieuw uitvinden – buiten het sociale en culturele determinisme om? 

Het realisme van de verhalen, gevoegd bij de kracht die de lichamen uitstralen, onthult een intieme vertelling. Daarin wordt een voorbijgestreefd erfgoed afgezworen, om plaats te maken voor een nieuwe ruimte die je toelaat om je dromen beter te leren verkennen. Een koorzang waarin verhalen, trillend van waarachtigheid, op hartstochtelijke wijze peilen naar de universaliteit van het vrouwelijke.

Info

Kalender

 • Dinsdag
  20:00
 • Woensdag
  19:30
  Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling
 • Donderdag
  20:00
 • Vrijdag
  20:00
 • Zaterdag
  20:00

Casting

 • Concept & regie
  Julie Berès 

  Met 
  Ava Baya 
  Lou-Adriana Bouziouane 
  Charmine Fariborzi 
  Séphora Pondi 

  Afgewisseld met
  Sonia Bel Hadj Brahim 
  Déborah Dozoul 
  Bénicia Makengele 

  Tekst
  Julie Berès 
  Kevin Keiss 
  Alice Zeniter 

  Werken aan het lichaam
  Jessica Noita  

  Scenografie
  Marc Lainé 
  Stephan Zimmerli 

  Dramaturgie
  Kevin Keiss 

 • Kostuums 
  Elisabeth Cerqueira 

  Geluidsontwerp 
  David Ségalen 

  Lichtontwerp
  Laïs Foulc 

  Video-ontwerp
  Christian Archambeau 

  Productie manager
  Compagnie les Cambrioleurs précédemment le Théâtre de la Commune - CDN d’Aubervilliers 

  Met de steun
  Fonds de Dotation Agnès Troublé dite Agnès B., du FIJAD, Fonds d’Insertion pour les Jeunes Artistes Dramatiques, DRAC et Région Provence-Alpes-Côte-d’Azur. 

  La Compagnie les Cambrioleurs est conventionnée par le Ministère de la Culture / DRAC Bretagne, par la Région Bretagne et par la Ville de Brest, et est soutenue pour ses projets par le Conseil Départemental du Finistère. 

Zie ook...