Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Une cérémonie

Raoul Collectif

08 > 12.03.2022
Theater

Is er soms een speciale opvang voorhanden wanneer een mus neervalt? Als onze tijd daar is, hoeft hij niet meer te komen. Als hij niet komt, is het voor nu. Of het nu is of later, wees er klaar voor. Dat is alles. (Hamlet, William Shakespeare)

Shakespeare zou het waarschijnlijk niet erg gevonden hebben om zijn verzen te lenen in het kader van de Ceremonie. Het Raoul Collectif grijpt er zich aan vast als was het een kermispaal waarrond de onbedwingbare behoefte centraal staat om samen te komen. Klinken, ja, maar op wie of wat? Op de verwachting van iets? Op de hoop van een val, een omwenteling? Of gaat het hier om een vooruitblik op een dreigende chaos die een ritueel oproept waarvan we dachten dat we het vergeten waren, en dat dan verschijnt als een laatste redmiddel? Een productie van het Raoul Collectif is altijd een UFO, ook voor de hoofdrolspelers zelf, die met vreugde langs de rand van de afgrond lopen om zichzelf beter terug te vinden. Het feest begint op een groot podium. De muziek speelt al, de stoelen vliegen in het rond, de alcohol jaagt het hartritme op. En achter de schijnbare zorgeloosheid die uit dit beeld naar voren komt, gaat het drama schuil van een samenleving die steeds verder uitdijt, die zelfs haar doden niet meer kan begraven. Onder de krachtig live gespeelde noten van Duke Ellington en Charlie Parker rommelt al gauw de opstand en roepen de Raouls om Antigone en zelfs om Don Quichotte. De Griekse tragedie en Cervantes dragen hun steentje bij tot deze mogelijke oproep tot ongehoorzaamheid, bij het bevragen van geweld als legitieme verdediging, bij deze loerende dreigingen die in toom moeten worden gehouden. En zelfs als het Raoul Collectif het dilemma opvoert zonder het te beslechten, hoe kunnen we dan nog de reusachtige vogel negeren die boven het toneel hangt? Met zijn flapperende vleugels herinnert hij ons immers voortdurend aan het dreigende doodsgevaar.

Kalender

  • - 20:00
  • - 19:30

    Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling

  • - 20:00
  • - 20:00
  • - 20:00

Informatie

Taal

FR

Plaats

Grande Salle

Duur

90'

Casting

Concept, tekst en regie
Le Raoul Collectif : Romain David 
Jérôme de Falloise 
David Murgia 
Benoît Piret 
Jean-Baptiste Szézot 

Met
Romain David 
Jérôme de Falloise 
David Murgia afwisselend met Yaël Steinmann
Benoît Piret 
Jean-Baptiste Szézot 
Philippe Orivel afwisselend met Leila Chaarani
Julien Courroye 
Clément Demaria 
Anne-Marie Loop 

Regieassistent 
Yaël Steinmann 

Tweede assistente
Rita Belova 

Technische leiding, muzikale arrangementen 
Philippe Orivel 

Kostuums
Natacha Belova 

Kostuumassistent
Camille Burkell de Tell 

Muzikale coaching
Laurent Blondiau  

Geluidsontwerp
Julien Courroye 

Geluidsregie
Afwisselend met :
Benoît Pelé
Célia Naver 

Technische leiding 
Benoit Pelé 

Toneelregie
Clément Demaria 

Lichtontwerp
Nicolas Marty

Lichtregie​​​​​​​
Julien Vernay

Oog en artistieke aanwezigheid
Anne-Marie Loop 

Regiestagiaire
Lorena Spindler  

Scenografie
Juul Dekker 

Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles 

Administratie, productie en tournee
Catherine Hance
Aurélie Curti 
Laetitia Noldé 

Productie 
Raoul Collectif asbl 

Coproductie
Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Théâtre de Namur, Mars - Mons arts de la scène, Théâtre Jean Vilar de Vitry- sur-Seine, Maison de la Culture de Tournai/Maison de création, Théâtre Sorano, Théâtre de la Bastille, CND Orléans/Centre Val de Loire, La Coop asbl/ Shelter Prod 

Avec l’aide du Conseil départemental du Val-de-Marne, taxshelter.be, ING & tax-shelter du Gouvernement fédéral belge, de la Fédération Wallonie-Bruxelles Service du Théâtre (CAPT) 

Met de steun van
Festival de Liège et Wirikuta asbl 

Decorbouw en kostuums
Ateliers du Théâtre National Wallonie-Bruxelles 

© Gloria Scorier