Is er soms een speciale opvang voorhanden wanneer een mus neervalt? Als onze tijd daar is, hoeft hij niet meer te komen. Als hij niet komt, is het voor nu. Of het nu is of later, wees er klaar voor. Dat is alles. (Hamlet, William Shakespeare)

Shakespeare zou het waarschijnlijk niet erg gevonden hebben om zijn verzen te lenen in het kader van de Ceremonie. Het Raoul Collectif grijpt er zich aan vast als was het een kermispaal waarrond de onbedwingbare behoefte centraal staat om samen te komen. Klinken, ja, maar op wie of wat? Op de verwachting van iets? Op de hoop van een val, een omwenteling? Of gaat het hier om een vooruitblik op een dreigende chaos die een ritueel oproept waarvan we dachten dat we het vergeten waren, en dat dan verschijnt als een laatste redmiddel? Een productie van het Raoul Collectif is altijd een UFO, ook voor de hoofdrolspelers zelf, die met vreugde langs de rand van de afgrond lopen om zichzelf beter terug te vinden. Het feest begint op een groot podium. De muziek speelt al, de stoelen vliegen in het rond, de alcohol jaagt het hartritme op. En achter de schijnbare zorgeloosheid die uit dit beeld naar voren komt, gaat het drama schuil van een samenleving die steeds verder uitdijt, die zelfs haar doden niet meer kan begraven. Onder de krachtig live gespeelde noten van Duke Ellington en Charlie Parker rommelt al gauw de opstand en roepen de Raouls om Antigone en zelfs om Don Quichotte. De Griekse tragedie en Cervantes dragen hun steentje bij tot deze mogelijke oproep tot ongehoorzaamheid, bij het bevragen van geweld als legitieme verdediging, bij deze loerende dreigingen die in toom moeten worden gehouden. En zelfs als het Raoul Collectif het dilemma opvoert zonder het te beslechten, hoe kunnen we dan nog de reusachtige vogel negeren die boven het toneel hangt? Met zijn flapperende vleugels herinnert hij ons immers voortdurend aan het dreigende doodsgevaar.

Info

Kalender

 • Dinsdag
  20:00
 • Woensdag
  19:30
  Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling
 • Donderdag
  20:00
 • Vrijdag
  20:00
 • Zaterdag
  20:00

Casting

 • Concept, tekst en regie
  Le Raoul Collectif : Romain David 
  Jérôme de Falloise 
  David Murgia 
  Benoît Piret 
  Jean-Baptiste Szézot 

  Met
  Romain David 
  Jérôme de Falloise 
  David Murgia 
  Benoît Piret 
  Jean-Baptiste Szézot 
  Philippe Orivel 
  Julien Courroye 
  Clément Demaria 
  Anne-Marie Loop 

  Regieassistent 
  Yaël Steinmann 

  Tweede assistente
  Rita Belova 

  Technische leiding, muzikale arrangementen 
  Philippe Orivel 

  Kostuums
  Natacha Belova 

  Kostuumassistent
  Camille Burkell de Tell 

  Muzikale coaching
  Laurent Blondiau  

  Geluidsontwerp
  Julien Courroye 

  Geluidsregie
  Afwisselend met :
  Benoît Pelé
  Célia Naver 

 • Technische leiding 
  Benoit Pelé 

  Toneelregie
  Clément Demaria 

  Lichtontwerp
  Nicolas Marty 

  Oog en artistieke aanwezigheid
  Anne-Marie Loop 

  Regiestagiaire
  Lorena Spindler  

  Scenografie
  Juul Dekker 

  Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles 

  Administratie, productie en tournee
  Catherine Hance
  Aurélie Curti 
  Laetitia Noldé 

  Productie 
  Raoul Collectif asbl 

  Coproductie
  Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Théâtre de Namur, Mars - Mons arts de la scène, Théâtre Jean Vilar de Vitry- sur-Seine, Maison de la Culture de Tournai/Maison de création, Théâtre Sorano, Théâtre de la Bastille, CND Orléans/Centre Val de Loire, La Coop asbl/ Shelter Prod 

  Avec l’aide du Conseil départemental du Val-de-Marne, taxshelter.be, ING & tax-shelter du Gouvernement fédéral belge, de la Fédération Wallonie-Bruxelles Service du Théâtre (CAPT) 

  Met de steun van
  Festival de Liège et Wirikuta asbl 

  Decorbouw en kostuums
  Ateliers du Théâtre National Wallonie-Bruxelles 

Zie ook...

Backstage