Onthaal. Twee lettergrepen die klinken als een belofte van ontmoeting en gastvrijheid, behalve dan voor vluchtelingen op zoek naar een nieuw leven. In onze westerse samenlevingen staat het verwelkomen van ontwortelde ballingen immers gelijk met opsluiting, bewaking en een gemis aan toekomstperspectieven.

Sinds enkele jaren plaatst de groep Nimis de nodige vraagtekens bij de migratieproblematiek. In Ceux que j’ai rencontrés ne m’ont peut-être pas vu, een eerste show uit 2016, bevroeg dit theatergezelschap het migratiebeleid van de Europese Unie en de economische gevolgen ervan. Vandaag ontrafelt Portraits sans paysage de werking van de humanitaire tussenkomst zoals die wordt georganiseerd in de meeste kampen ter wereld. Met dat doel wordt een kritische blik geworpen op de instellingen waar de nieuwkomers hun gedwongen intrek nemen. Zelfs de meest flexibele formules, zoals de open centra die hanteren, hebben de ballingen weinig meer te bieden dan vrijheidsberoving. De buitenlander wordt aan het zicht onttrokken en opzettelijk in de dode hoek van onze democratieën geduwd. Vluchtelingenopvang is vooral een kwestie van management, want cynisch genoeg is humanitaire hulp een business geworden zoals alle andere. Na het binnenhalen van de contracten installeren bedrijven tegenwoordig een netwerk van informatica en biometrische toestellen in de kampen om hun hulpverlening te optimaliseren en zogenaamd efficiënter te maken. De menselijke factor wordt opgeofferd om plaats te maken voor gegevensverzameling.

Deze theaterproductie vereiste enige research en Portraits sans paysage brengt de gebundelde getuigenissen op het toneel. De show bekijkt het reilen en zeilen in deze vluchtelingenkampen van binnenuit door het woord te geven aan mensen die er nauw bij betrokken zijn: gedetineerden, ballingen, maatschappelijk werkers, humanitaire hulpverleners (NGO’s of UNHCR), advocaten, psychologen, politieagenten, maar ook vrijwilligers en onderdakverleners.

Info

Kalender

 • Donderdag
  20:30
 • Vrijdag
  20:30
 • Zaterdag
  20:30
  Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling
 • Dinsdag
  20:30
  Inleiding - 20:00
 • Woensdag
  20:00
  Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling
 • Donderdag
  20:30
 • Vrijdag
  20:30
 • Zaterdag
  20:30

Casting

 • Concept
  Nimis groupe

  Tekst, regie en vertolking
  Jeddou Abdel Wahab
  David Botbol
  Pierrick De Luca
  Tiguidanké Diallo Tillman
  Fatou Hane
  Yaël Steinmann
  Anne-Sophie Sterck
  Sarah Testa
  Anja Tillberg

  Regieassistente
  Ferdinand Despy

  Scenografie
  Val Macé

  Lichtontwerp en Technische leiding
  Nicolas Marty

  Geluidsontwerp
  Florent Arsac

  Blik van buitenaf
  Jérôme de Falloise
  Romain David

   

 • Artistiek samenwerking en Dramaturgie
  Marie Cosnay
  Léa Macias
  Hassan Yassin

  Culturele actie
  Marion Lory

  Administratie, productie en tournee 
  Catherine Hance
  Aurélie Curti
  Laetitia Noldé

  Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles

  Productie
  Nimis / Wirikuta Asbl

  Coproductie
  Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Mars - Mons arts de la scène, Théâtre Jean Vilar de Vitry- sur-Seine, Maison de la Culture de Tournai, L’Ancre - Théâtre Royal, le Réel Enjeu (Théâtre Jean Vilar de Vitry-sur-Seine, Théâtre Le 140, L’Ancre - Théâtre Royal, Théâtre de La Cité à Marseille, Théâtre des Doms à Avignon, Le Forum Jacques Prévert à Carros, Théâtre La Renaissance à Mondeville)

  Met de steun van
  Zoo théâtre et Arsenic2

Zie ook...