Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Hedda

Aurore Fattier

05 > 08.10.2022
Theater

Hedda, een meervoudig vrouwenportret, dompelt ons onder in de laatste dagen van de repetities voor Hedda Gabler. Een regisseuse worstelt met het werk van Ibsen. Haar werk wordt doorkruist en gehinderd door de herinneringen aan haar zus, die jaren eerder verdween. We volgen het onverwachte en wonderlijke pad dat deze voorstelling bewandelt.

Aurore Fattier neemt Ibsens klassieker onder handen en maakt er een hedendaagse transpositie van, terwijl ze het werk tegelijkertijd relativeert. Haar schepping dringt zich op als een machine van verscherpte visioenen, die de mysterieuze knopen tussen het onzegbare en het belichaamde bestaan aan een nader onderzoek onderwerpt. Enerzijds een soort bewerking met de uitstraling van een fantastische thriller waarin we het tumult volgen van het creatieve proces achter de schermen van het theater. Anderzijds, een pure fictie, de opvoering van hele delen van Hedda Gabler, geënsceneerd en geïnterpreteerd door het personage van Laure omringd door acteurs in kostuums, in de muziekkamer, het decor van het stuk.

Tussen de spiegelstructuur, de hedendaagse lezing en de historische esthetiek van het stuk toont Aurore Fattier het verschil aan tussen het geweld dat vrouwen ondergaan in de echte wereld en de manier waarop het wordt geïdealiseerd in de culturele monumenten die door een bovenlaag werden opgericht. Zij confronteert dit verhaal inderdaad met wat een hedendaags nieuwsbericht zou kunnen zijn: de verdwijning van een jonge actrice en de repercussies daarvan op haar familie.

Productie Théâtre de Liège
Coproductie Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Kalender

Informatie

Taal

fr, boventitels en

Duur

210’

Plaats

Grande salle

Casting

Regie
Aurore Fattier

Met
Maud Wyler
Carlo Brandt
Alexandre Trocki
Yoann Blanc
Delphine Bibet
Fabrice Adde
Valentine Gérard
Annah Schaeffer
Fabien Magry
Lara Ceulemans
Deborah Marchal
 (afwisselend)

Tekst en dramaturgie
 Sébastien Monfé

Cinematografie
Vincent Pinckaers

Assistent
Lara Ceulemans
Deborah Marchal

Scenografie
Marc Lainé

Met de medewerking van
Stéphane Zimmerli
Juliette Terreaux

Kostuum
Prunelle Rulens

Lichtontwerp
Enrico Bagnoli

Muzikale compositie
Maxence Vandevelde

Technische leiding
Nathalie Borlée

Video leiding
Gwen Laroche

Productie
Théâtre de Liège et DC&J

Creatie en coproductie
Solarium ASBL, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Théâtre Royal de Namur, Théâtre de la Cité-CDN Toulouse-Occitanie, Comédie de Valence-CDN Drôme-Ardèche, Les Théâtres de la ville du Luxembourg, Théâtre National de Nice, Prospero – Extended Theatre est un projet cofinancé par le programme Europe Créative de l’Union européenne qui comprend : le Théâtre de Liège, Odéon – Théâtre de L’Europe – Paris, Emilia Romagna Teatro Fondazione – Modena, Göteborgs Stadsteater, Hrvatsko narodno kazaliste u Zagrebu, São Luiz Teatro Municipal – Lisboa, Schaubühne – Berlin, Teatros del Canal - Communidad de Madrid, Teatr Powszechny – Warszawa

Met de steun van
Tax Shelter du Gouvernement fédéral de Belgique

Hedda Gabler van Henrik Ibsen in de vertaling van François Regnault is uitgegeven door Théâtrales

© Fredrik Brauer