Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Le Bonheur

Tatiana Frolova

05 > 08.10.2022
Theater

Theater is nooit grootser dan wanneer het put uit de bronnen van de werkelijkheid, uit het document. Sinds 2005 is dit dan ook de motor voor de toneelvoorstellingen van regisseur Tatjana Frolova, een leidende figuur in het KnAM Theater. In het hart van de industriestad Komsomolsk aan de Amoer, in het verre oosten van Rusland, is het KnAM-theater een bijna utopisch eiland van verzet, waar de wind van de vrijheid waait en waarvan het bestaan, al meer dan dertig jaar, vooral een kwestie van overleven is.

Als een ceremonie opent Le Bonheur met stemmen van elders, schaduwen die achter plastic gordijnen glijden, geprojecteerde getuigenissen die een wisselwerking aangaan met de acteurs op het toneel. Zij delen hun heden, de moeilijkheden van hun bestaan. In een tijd waarin alles in duigen lijkt te vallen, ontcijfert Tatjana Frolova de historische feiten en steunt ze daarbij op de getuigenissen van haar landgenoten, met haar camera als onmisbaar werkinstrument.

Wat is voor ons als natie vandaag het kostbaarst en het meest wenselijk, nu het socialisme en de ideeën van ”broederschap-gelijkheid-vrijheid” naar de afvalbak van de geschiedenis worden verwezen en worden vervangen door de religie van ”comfort-stabiliteit-veiligheid”? Het lijkt erop dat de Russen het geluk, dat kostbare goed, hebben afgezworen.

Tatiana Frolova verkent, voor zover mogelijk, deze teloorgang van het geluk, met haar ogen wijd open op haar land. Ze streeft naar een nieuwe en meer egalitaire wereld, op weg naar harmonie. Het stuk benut een breed spectrum aan mogelijkheden. Het maakt intens gebruik van recente en oudere beelden – foto’s, video’s, archieven – en brengt zo een verscheidenheid aan standpunten ten gehore. Het waagt zich aan ongebruikelijke spelletjes, minder op zoek naar virtuositeit dan naar een krachtige beroering van de zintuigen.

Première belge

Door overmacht is de voorstelling Le Bonheur van Tatiana Frolova geannuleerd.

Kalender

 • - 20:30

  Ontmoeting na de voorstelling

 • - 20:30

  Inleiding · 20:00

 • - 14:00

  Namiddag voorstelling

 • - 20:30
 • - 20:30

Informatie

Taal

ru, boventitels fr, en

Duur

100'

Plaats

Studio

Casting

Documentaire creatie door
Tatiana Frolova en Théâtre KnAM

Regie
Tatiana Frolova

Met
Irina Tchernoussova
Dmitri Bocharov
Vladimir Dmitriev
Guerman Iakovenko
Ludmila Smirnova

Vertaling
Bleuenn Isambard

Kostuum
Florence Bruchon
Reprise mur décor

David Chazelet

Rekwisieten
Dominique Lainé

Ontwerper en lichtregisseur, camera
Tatiana Frolova

Geluidsontwerper en ingenieur, video
Vladimir Smirnov

Technische leiding
Sylvain Ricci

Coproductie manager
Célestins, Théâtre de Lyon

Coproductie
TPR La Chaux-de-Fonds, Théâtre de Choisy-le-Roi – Scène conventionnée d’intérêt national art et création pour la diversité linguistique, Théâtre des Quatre saisons – Scène conventionnée de Gradignan

Met de steun van
l’onda - Office national de diffusion artistique

© Gloria Scorier