Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Giselle…

François Gremaud
Samantha van Wissen

29.11 > 03.12.2022
Dans – Theater

Na een eerste deel gewijd aan Phèdre, vervolgt François Gremaud zijn trilogie over de grote tragische vrouwenfiguren van de levende kunsten met de bewerking van Giselle*, een meesterwerk van het klassieke ballet en een sleutelstuk uit het repertoire van de romantiek.

Deze ballet-komedie wordt opgevoerd als een dansconferentie. De naam Giselle… wordt gevolgd door drie doorlooppuntjes. Deze leestekens, die in de Franse taal tijdens de romantiek opdoken om de onuitsprekelijke aard van een ding aan te geven, kondigen aan dat Giselle zowel aan- als afwezig is. Het is een programmatische manier om te bevestigen dat er binnenin het ballet allerhande toverkunsten van vorm en fictie aan bod komen. Het gaat allemaal om circulatie: tussen herinnering en verbeelding, tussen de stem en de danspas, tussen binnen en buiten.

In een sobere esthetiek becommentarieert, parafraseert, documenteert en danst Samantha van Wissen Giselle. De iconische vertolkster van Rosas Danst Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker speelt magnifiek met alle registers in een samengestelde en voortdurend inventieve vorm, ondersteund door de muziek van componist en pianist Luca Antignani, geïnspireerd door de muziek van Adolphe Adam, die uitgevoerd wordt door vier muzikanten, die fluit, harp, saxofoon en viool spelen.

Giselle… is zowel educatief als suggestief en onthult alle emotie van het ballet en de magie van een van de mooiste heldinnen uit de dansgeschiedenis.

Première belge

* Wanneer zij verneemt dat Albrecht, van wie zij houdt, de edele verloofde is van een prinses, sterft Giselle, een naïeve boerin. De koningin van de Willis, schim van jonge maagden die gestorven zijn, besluit dat Albrecht Giselle moet volgen naar het graf. Hij is veroordeeld om te dansen tot hij sterft van uitputting. Maar de schim van Giselle, die met hem danst, weet hem te redden.

Kalender

  • - 20:30
  • - 19:30
  • - 20:30

    Inleiding · 20:00 + ontmoeting na de voorstelling

  • - 20:30
  • - 20:30

Informatie

Taal

fr, boventitels en

Duur

110'

Plaats

Salle Jacques Huisman

Casting

Regie
François Gremaud

Met
Samantha van Wissen

Tekst
François Gremaud
Naar Théophile Gautier Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges

Choregrafie
Samantha van Wissen
Naar Jean Coralli et Jules Perrot

Muziek compositie
Luca Antignani
d’après Adolphe Adam
Naar Adolphe Adam
By Adolphe Adam

Musicus (afwisselend):
Viool
Léa Al-Saghir 
Anastasiia Lindeberg

Harp
Tjasha Gafner 
Valerio Lisci

Fluit
Héléna Macherel
Sara Antikainen
Irene Poma

Saxophonist 
Sara Zazo Romero
Bera Romairone

Assistent
Wanda Bernasconi

Lichtontwerp
Stéphane Gattoni – Zinzoline

Geluidsontwerp
Bart Aga

Technische directie
2b company

Tournee (afwisselend)
Bart Aga
Raphaël Raccuia

Engelse vertaler
Sarah Jane Moloney

Duitse vertaler
Sophie Müller

Administratie, productie en tournee
Noémie Doutreleau
Michaël Monney

Productie
2b company

Coproductie
Théâtre de Vidy-Lausanne (CH)Théâtre Saint-Gervais, Genève (CH) Bonlieu Scène Nationale Annecy (FR) Malraux Scène Nationale Chambéry Savoie (FR) dans le cadre du projet PEPS - Plateforme Européenne de Production Scénique Théâtre de la Ville – Paris / Festival d’Automne à Paris Avec le soutien du programme PEPS de coopération territoriale européenne INTERREG V, Loterie Romande, Pro Helvetia, Fondation suisse pour la culture, Ernst Göhner Stiftung, Fondation Leenaards, Pour-cent culturel Migros Vaud, Fondation Suisse des Artistes Interprètes

La 2b company est au bénéfice d’un Contrat de Confiance de la Ville de Lausanne et d’une Convention de Subvention du Canton de Vaud.

© Dorothée Thébert-Filliger
Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024