Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

L’après-midi d’un foehn
Version 1

Phia Ménard / Cie Non Nova

08 > 11.02.2023
Dans – Jong publiek

Eindelijk komt de multidisciplinaire kunstenares Phia Ménard naar het Théâtre National Wallonie-Bruxelles met een van de meest emblematische stukken uit haar repertoire: L’après-midi d’un foehn Version 1. In het eerste opus van de cyclus Pièces de vent kijkt de vertolker naar de lucht die ons omgeeft. Hier wordt deze materie, waaraan wij slechts zelden aandacht schenken, een volwaardig kunstvoorwerp, dat de deuren opent naar een poëtische en luchtige verbeelding. De föhn is een krachtige, hete, droge, zuidenwind die de sneeuw laat smelten en waarvan het verzwarende effect op stemming en gedrag is gedocumenteerd door de Ludwig-Maximilians-Universiteit van München. Phia Ménard vertrekt vanuit deze invloed van de materie op onze stemming en creëert een utopie waarin de mens de wind controleert.

Op het toneel, begeleid door de klanken van drie muziekwerken van Claude Debussy – L’après-midi d’un faune, Nocturnes en Dialogue du vent et de la mer – brengt een balletmeester(es), te midden van luchtblazers, een wolk van tot marionetten omgevormde plastic zakken tot leven en laat deze opstijgen, dalen, draaien en wervelen onder invloed van de stromingen van deze onzichtbare draaikolk.

In deze vluchtige parabel zit een gevoelige en kritische dimensie: de gebaren van Phia Ménard gaan over transformatie, ze holt materie en individuen uit. Het ene gebaar volgt het andere op, creëert andere, meer stralende, dansende werelden, waarin het menselijke en het niet-menselijke één worden. Iets hybridiseert hen.

Uiteindelijk nodigt L’après-midi d’un foehn Version 1 ons uit om ons te verwonderen over wat ongrijpbaar en briljant getemd is in een performance en installatie, als waren het stukjes materie. Draait alles in het leven niet om lucht?

Kalender

 • - 10:00

  Ochtend voorstelling

 • - 14:00

  Namiddag voorstelling

 • - 10:00

  Ochtend voorstelling

 • - 14:00

  Namiddag voorstelling

 • - 10:00

  Ochtend voorstelling

 • - 19:00
 • - 22:00
 • - 19:30
 • - 22:00

Informatie

Duur

25'

Plaats

Studio

Tarief

Slechts één tarief 8€

Kids

4 +

Casting

Concept en teksten
Phia Ménard

Bijgestaan door
Jean-Luc Beaujault

Interpretatie
Phia Ménard

Creatie van de soundtrack
Ivan Roussel d’après l’œuvre de Claude Debussy

Uitzending van de soundtrack, afwisselend
Olivier Gicquiaud
Mateo Provost
David Leblanc
Ivan Roussel

Poppenontwerp 
Phia Ménard

Realisatie
Claire Rigaud

Foto's
Jean-Luc Beaujault

Co-directeur, administrateur en verspreiding
Claire Massonnet

Technische leiding
Olivier Gicquiaud

Administratief en productie assistent
Constance Winckler

Communicatie manager
Justine Lasserrade

© Gloria Scorier