Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Le Passé
Présent et avenir

KnAM

06 & 07.10.2022
Theaterbijeenkomst

KnAM is de belichaming van het vrije theater in Rusland. Van het meer artistieke genre tot documentaire, via beeldend materiaal en getuigenissen belicht het theater de complexe realiteit van het hedendaagse Rusland en creëert het politieke werken die zeer menselijk zijn.

Eerste avond - donderdag 06.10

Het verleden: de geschiedenis van het land, weerspiegeld in de persoonlijke ervaring van elk individu; "Poetin" als collectief portret van de natie.
KnAM, is een theater dat tijdens de perestrojka geboren werd en dat van klassieke dramaturgie is overgestapt op documentaire creaties. De leden van dit gezelschap presenteren videofragmenten van hun voorstellingen en lezen passages eruit voor.
Zij vertellen ons hoe zij hun stem hebben gevonden in de verstikkende omgeving van een dictatuur die enkel sterker wordt. Ook hoe zij dit verzet hebben ervaren en hoe zij voorstellingen hebben gemaakt die de toeschouwers verontrustten en raakten, deden nadenken en spreken zonder angst.

Tweede avond · vrijdag 07.10

Heden en toekomst: welke kunst vandaag, in de context van de monsterlijke oorlog die Rusland in het centrum van Europa heeft ontketend?
De artiesten lieten het theater achter dat zij in de afgelopen 36 jaar hebben gecreëerd en ontwikkeld, en namen alleen mee wat in een koffer paste. Zo moeten zij nu hun wanhoop onder ogen zien en de kracht vinden om voorstellingen te blijven maken in deze nieuwe realiteit.
KnAM presenteert fragmenten uit hun laatste in Rusland gemaakte show, Le Bonheur, en uit hun show in voorbereiding hier in Frankrijk, Nous ne sommes plus...

In plaats van de oorspronkelijk geplande opvoeringen van Le Bonheur worden twee ontmoetingen met het KnAM-theater voorgesteld. Na de Russische inval in Oekraïne en het uitbreken van de oorlog moest het theater de plek verlaten waar het sinds 1985 werkzaam was. Tijdens deze bijeenkomsten is er veel ruimte voor discussie tussen het KnAM-team en het publiek, waar de toeschouwers hun mening kunnen geven en met de anderen van gedachten kunnen wisselen.

Kalender

  • - 20:30

    Het verleden

  • - 20:30

    Heden en toekomst

Informatie

Plaats

Studio

Duur

90'

© Hervé Bellamy
Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024