Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Ces enfants-là

Virginie Jortay

29.11 > 09.12.2023
Theater

Dit is het verhaal van een enige dochter die opgroeit in de jaren zestig, de dolle jaren van vrouwenemancipatie en seksuele bevrijding. Naast haar ouders ontmoet ze een groot aantal personages, het ene al excentrieker dan het andere: oma Pil, opa met zijn verbrand gezicht, haar doopmeter, het buurmeisje, zuster Theresa, Elvira Madigan, de tandarts en de dokter, de telefoonvriendin, de beste vriend, de Ander, de architect, de collaborateur, Karajan en Richter, de zoon van de juwelier, de zielsverwant, de grote buurvrouw, Woody (Allen), Bruno Cremer, Akerman (Chantal), de impotente... en Serge Reggiani. 

De toneelbewerking van Virginie Jortays roman telt een dertigtal korte tableaus, stuk voor stuk flitsende sequenties die elkaar in strak tempo opvolgen als de bladzijden van een spannend boek die we als een bezetene omslaan. In een partituur voor twee vertelsters en een pop, nemen de twee actrices – Janine Godinas en Anne Sylvain – de verschillende stemmen voor hun rekening en vertolken ze dit kind in de opeenvolgende stadia die haar verbinden met een wellicht zieke moeder. Tussen beiden in: de afwezigheid, de stiltes en de onuitgesproken woorden. Een rechttoe rechtaan schriftuur die ons meevoert tussen heden en verleden, als in een rally met diverse etappes, tot de uiteindelijke onthulling die al van meet af onderhuids aanwezig was. Het taboe van een onvoorstelbare evidentie. 

Ces enfants-là is een totaalvoorstelling waarin decor, muziek en licht van primair belang zijn. Zij zijn de medescheppers van een levend universum dat nu eens beklemmend, dan weer grappig is: een kamerbreed hoogpolig tapijt met een eigen leven, heterogene voorwerpen die onheuglijke herinneringen in zich dragen, beelden geprojecteerd op een scherm... 

Première
Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles 

Kalender

 • - 19:30
 • - 20:30

  Inleiding · 20:00

 • - 20:30
 • - 19:30
 • - 20:30
 • - 19:30
 • - 20:30

  Inleiding · 20:00

 • - 20:30
 • - 19:30

Informatie

Taal

fr

Duur

1u40

Plaats

Salle Jacques Huisman

Casting

Auteur, regisseur
Virginie Jortay

Co-adaptor
Virginie Jortay
Anne Sylvain

Performer
Anne Sylvain
Janine Godinas

Scenografie en kostuums
Valérie Jung

Licht
Stéphanie Daniel

Video
Lise Bruyneel

Geluidsontwerp
Paola Pisciottano

Artistiek advies
Myriam Saduis

Productie
Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Groupe Kuru

Coproductie
Théâtre de Liege, Central-Centre Culturel de La Louvière, La Coop asbl, Shelter Prod

Met de hulp van
Maison poème

Met de steun van
La Fédération Wallonie- Bruxelles, Service Général de la Création Artistique – Direction du Théâtre, Maison poème

Dank
met de stem van Benoit Van Dorslaer

© Gloria Scorier