Botero en Orient is een ode aan het lichaam en zijn rondingen. Bevrijd van het dictaat van de slankheidsnorm in de danswereld toont dit lichaam zich zonder opsmuk en stelt het tegelijkertijd de relatie van de toeschouwer tot de ronde vormen aan de orde. Het dansen wordt niet langer gekaapt door een enge benadering van de performance. Hier is de dans wezenlijk poëtisch, sensueel, authentiek.

Het werk van de schilder Botero loopt als een rode draad door de voorstelling, maar een aantal kubusvormige elementen in de scenografie verwijzen ook naar Picasso. En het reisverhaal houdt daar niet op: het opent de deuren naar de Oriënt, met de stem van de Marokkaanse zangeres Fatima Ezzahra Nadifi, en bewandelt de sublieme woorden van de Libanese dichteres en schilderes Etel Adnan (To Be in a Time of War). Storende woorden, die aan twee kanten snijden. Je denkt dat ze op voedselverslaving zinspelen, terwijl ze over oorlog en chaos gaan.

Botero is verwarrend, confronterend, maakt duidelijk dat de tijd voorbijgaat, dat hij zijn sporen nalaat in het lichaam van de dansers en in elk van ons. Waarom het onvermijdelijke bestrijden, zolang de creatieve energie blijft bestaan? De 43-jarige Taoufiq Izeddiou aanvaardt zijn veranderde lichaam. Sterker nog: hij laat zich erop voorstaan en maakt er een inspiratiebron van. “Leef, dans”, lijkt hij ons toe te fluisteren, want er is nog tijd zat.

Info

 • Plaats

  Grande Salle

 • Duur

  60’

 • Meer rond de voorstelling

  14.12.2019 - Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling met Taoufiq IZEDDIOU

 • Zie ook...

  CONCERT / Miss Groggy

Casting

 • Creatie 
  20.02.2019 - Le Tarmac, Paris

   

  Concept en choreografie 
  Taoufiq Izeddiou

  Met 
  Essiane Kaïsha
  Karine Girard
  Marouane Mezouar
  Taoufiq Izeddiou

  Zang opgenomen
  Fatima Ezzahra Nadifi

  Dramaturgische documentatie 
  Nedjma Hadj Benchelabi

  Lichtontwerp 
  Lea Schneidermann

  Geluidsontwerp 
  Said Ait El Moumen
  Taoufiq Izeddiou

  Kostuumontwerp 
  Équipe artistique de la création

  Tekst fragment 
  “Au cœur du cœur d’un autre pays / In the heart of the heart of another country”
  Met de vriendelijke toestemming van de auteur Etel Adnan

 • Productie
  Anania-Danses
  Taoufiq Izeddiou

  Coproductie 
  Festival de Marseille – danse et arts multiples, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, HAU Hebbel am Ufer (Berlin), C’est Central (La Louvière), Arab Arts Focus avec l’aide de Studio Emad Eddin Stiftelsen et la Fondation Ford (Le Caire), Le Pôle Arts de la Scène (Marseille), Direction Régionale des Affaires Culturelles (DRAC), Région Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), Centre chorégraphique national de Franche-Comté à Belfort- Via Danse, Théâtre du Bois de l’Aune- Aix en Provence, L’uZine (Casablanca). Developped in Co-laBo (Gand)

  Met de steun van
  Wallonie-Bruxelles International

  Dank
  L’équipe des ballets C de la B, Radio 2 Oost Vlaanderen, la Délégation générale Wallonie-Bruxelles à Rabat, l’Institut français de Marrakech et Nourredine Amir

Kalender

 • Woensdag
  20:15
 • Donderdag
  20:15
 • Vrijdag
  20:15
 • Zaterdag
  20:15
  Ontmoeting "Rencontre Constructeurs d’Histoires" na de voorstelling met Taoufiq IZEDDIOU

Zie ook...

Backstage