Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

De ontmoetingen van dag tot dag

Vincent Hennebicq

© Jérémy Sondeyker

In ons tijdperk van overinformatie weten we alles wat er in de wereld gebeurt en zijn we ons ervan bewust dat elke handeling haar gevolgen heeft. Waarom blijven we dan hardnekkig weigeren om te zien dat we recht op de muur afgaan en alle uitwegen afsluiten? Er wordt veel gepraat over de opwarming van de aarde en toch ondernemen we niets om dit proces te stoppen.

De show wordt gekenmerkt door ontmoetingen die evenzoveel manieren zijn om deze problemen aan te pakken.

We ontmoetten een psychologe om haar te vragen waarom we zo snel in de ontkenningsfase terechtkwamen. Klimatologen hebben ons immers heel duidelijk uitgelegd hoe het met de planeet gesteld is. We hebben mensen op straat benaderd om te horen wat ze ervan vonden.

We hebben geluisterd naar Adélaïde Charlier, de Franstalige coördinator van Youth for climate voor België, en hebben een lid van het Europees Parlement gevraagd wat er politiek gezien nog gedaan kan worden.

Tijdens een gesprek met François Gemenne, lid van het IPCC*, vroegen we hem wat er nodig is om te beseffen dat er iets verschrikkelijks op til is. En hij antwoordde ons: een gezondheidscrisis, een epidemie. We waren begin maart, in volle creatie, en slechts een paar dagen verwijderd van de eerste lockdown.

De show bestond uit twee delen, zoals twee afleveringen van een podcast, en we waren aangekomen bij het einde van de eerste aflevering, die L’Effondrement heet. Het hoogtepunt van dit eerste deel had de Salon du survivalisme moeten zijn dat op 24 maart in Parijs zou worden gehouden. We zouden een hele reeks overlevenden ontmoeten. Het is uiteraard duidelijk dat we dit plan moesten laten varen.

Maar we zetten door. We bleven bij deze tweeledige articulatie en besloten om voort te werken aan les Utopies réalistes, ook al zaten we opgesloten. Zo zouden we met elkaar in contact blijven, samen met mensen die de wereld anders proberen uit te bouwen. Het hadden ontmoetingen in levenden lijve moeten worden, maar uiteindelijk verliep alles via Skype, Zoom, of gewoon via boeken.

— Opgetekend op 23 november 2020.

* De Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) is in 1988 opgericht om de stand van de wetenschappelijke, technische en sociaal-economische kennis over klimaatverandering, de oorzaken ervan, de potentiële effecten en de responsstrategieën gedetailleerd te evalueren. www.ipcc.ch

 

Eline Schumacher en Olivia Carrère aan het werk bij La Bombe humaine in de Grande salle.
Théâtre National Wallonie-Bruxelles, december 2020.

© Gloria Scorier