Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Troika

maart 2019

© Natalia Doomco

Wij blijven onze artiesten uitwisselen en de traditionele grenzen tussen muziek, opera en theater doorbreken. Wij willen onze toeschouwers nog harder aanmoedigen om andere zalen en speelplekken te ontdekken, om zo niet alleen het publiek van onze theaters te diversifiëren, maar ook de theaters van het publiek. Belangrijker echter is de artistieke samenwerking tussen federale, Vlaamse en Franstalige creërende huizen in Brussel; een samenwerking die zich expliciet tot  doel stelt om de inherente institutionele grenzen in België te overstijgen en de meervoudige, meertalige identiteit van dit land te onderstrepen.

Met Troika schuiven wij een innovatieve manier van samenwerking naar voor waarmee we elkaar onderlinge steun willen bieden en de artistieke politiek van coproductie en co-presentatie willen versterken. Deze collaboratieve synergie is in onze ogen een essentiële en onmisbare strategie voor de culturele toekomst van onze hoofdstad, van zijn artiesten en van zijn publiek.

Volgend seizoen stellen we samen zeventien dansvoorstellingen voor. De drie huizen worden op die manier de grootste dansscène in Brussel.

Het publiek krijgt zo de kans om naast de vaste huischoreografen ook nieuwe namen te ontdekken: Peeping Tom, Lisbeth Gruwez, Moya Michael en Wim Vandekeybus (in KVS); Anne Teresa De Keersmaeker, Sidi Larbi Cherkaoui en Sasha Waltz (in de Munt); Alain Platel, Karine Ponties, Marcos Morau/La Véronal, Michèle Noiret en Taoufiq Izeddiou (in Théâtre National Wallonie-Bruxelles).

Omdat we deze rijke programmering aan een zo groot mogelijk publiek willen aanbieden, hebben we de Troika Pass in het leven geroepen. Deze kaart is beschikbaar aan de prijs van € 9 en biedt 20 % korting op alle voorstellingen die het label Troika meekrijgen, mits de tickets in in één van de drie huizen worden gekocht. Abonnees van KVS, de Munt en Théâtre National Wallonie-Bruxelles kunnen deze Troika Pass op eenvoudige aanvraag gratis bekomen.

Daar stopt het niet. Sommige voorstellingen – onze coup de cœurs – worden samen uitgewerkt: de wereldcreatie van Le Silence des ombres, een opdrachtwerk van de Munt, in KVS; de herneming van L’Homme de la Mancha, in een regie van Junior Mthombeni en Michael De Cock, artistiek leider van KVS; La Mémoire des Arbres, een creatie van Fabrice Murgia in Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

KVS, de Munt en Théâtre National Wallonie-Bruxelles nodigen samen ook de jonge regisseur Tom Goossens uit om in Brussel zijn bewerkingen van de drie Mozart-Da Ponte-opera’s voor te stellen. Drie producties voor drie huizen.

De samenwerking tussen de drie grote Brusselse cultuurhuizen krijgt zo in de praktijk een veelvoudige uitwerking terwijl het hoofdstedelijke publiek – internationaal, Nederlandstalig of Franstalig – een nog rijker cultuuraanbod kan verkennen.

 

Peter de Caluwe, Michael De Cock, Fabrice Murgia


Photo
© Natalia Doomco - 'Every Direction is North' van Karine Ponties

 

Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024