Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Partners

Kaaitheater

Het verwelkomen van andere instellingen op onze podia is voor ons iets vanzelfsprekends. Voor het Théâtre National is het een manier om concreet gestalte te geven aan de wens om bij te dragen tot de hertekening van het culturele landschap van Brussel. De vaste horizon verdwijnt en maakt plaats voor een gebied dat zich voortdurend herdefinieert. 

Nu de zaal van het Kaaitheater dicht is voor renovatie, bereidt het team zich voor om op pad te gaan. In plaats van nergens te zijn, krijgt het de kans overal te zijn en zo als model te dienen voor deze nieuwe geografie van culturele podia. De perfecte gelegenheid om te experimenteren met nieuwe publieken en presentatie- en creatieplekken.   

Dit komt tijdens het seizoen concreet tot uiting in de co-realisatie en voorstelling op de grote scène van het Théâtre National van Skatepark van Mette Ingvartsen, ONE SONG van Miet Warlop, Plutôt vomir que faillir van Rébecca Chaillon en Le Présent qui déborde van Christiane Jatahy.  

www.kaaitheater.be


Midis de la poésie

Les Midis de la poésie zijn nomadisch en multidisciplinair en vinden plaats in de belangrijkste Brusselse culturele centra, zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, het Théâtre National Wallonie-Bruxelles, het Café Congo, het Théâtre des Martyrs, La Bellone, le Rideau, enz. 

Poëzie moet hier in de ruimste en meest specifieke zin worden opgevat. Het roept op wat, in de literatuur of in het dagelijks leven, tot de poëtische orde behoort. 

Les Midis de la poésie behandelt ‘s middags gedurende vijftig minuten op originele wijze de thema’s die onze tijd en onze literatuur doorkruisen, door middel van lezingen, gesprekken en geanimeerde voordrachten. Auteurs, regisseurs en kunstenaars werken een literaire vraag uit of een vraag in verband met het creatieve proces. Zij worden begeleid door acteurs bij het voorlezen van de besproken werken. 

Les Midis de la poésie omvat ook aperitieven, versnaperingen, avonden, publicaties, schrijfworkshops, het #poesielab en een collectie poëzieboeken die op verzoek kunnen worden geraadpleegd. 

In 2021 heeft de gemeente Sint-Gillis het gezamenlijke project ”Maison poème”, gesteund door het Midis de la poésie en FrancoFaune, geselecteerd om het voormalige Théâtre Poème opnieuw in gebruik te nemen. Een project rond het ontstaan van de creatie, op het kruispunt van poëzie en muziek, maar vooral een plaats waar kunstenaars experimenteren en werken. 

www.midisdelapoesie.be


BPS22

Het BPS22 is een belangrijk kunstmuseum in het Belgische culturele landschap en onderscheidt zich met zijn soms radicale en baanbrekende tentoonstellingen, die dankzij vernieuwende bemiddelingsactiviteiten toegankelijk worden gemaakt voor alle publieksgroepen. Om bij te dragen tot de opbouw van een kritisch denken, staat de relatie tussen kunst, macht en maatschappij centraal in de programmering en het aankoopbeleid. In dit opzicht ligt de programmatie volledig in de lijn van het project dat door het Théâtre National is opgezet. Het BPS22 werd uitgenodigd om een werk uit zijn collecties te delen zodat het een seizoen lang een onderkomen zou kunnen vinden in ons theater. 

Het gekozen werk is vanaf november 2023 te zien in de foyer van het Théâtre National.

www.bps22.be


Cinéma Palace

De filmzaal Le Palace en het Théâtre National liggen niet allen qua afstand dicht bij elkaar, ze willen ook allebei – misschien een beetje naïef – dat de toeschouwers in hun zalen een verrijkende ervaring opdoen. Le Palace presenteert een selectie van films die dieper ingaan op enkele van de thema’s die tijdens het seizoen van het Théâtre National aan bod komen. 

www.cinema-palace.be
 

Lundis en coulisse

Nieuwe theaterteksten bevorderen bij theaterprofessionals. Regisseurs en acteurs vertrouwd maken met hedendaagse toneelstukken. Les Lundis en coulisse biedt professionals uit de theaterwereld (acteurs, regisseurs, toneelschrijvers, vertalers) de kans om samen teksten te ontdekken die zijn geselecteerd door de gast van de dag. Die stelt telkens drie stukken voor, die hardop aan de groep worden voorgelezen. Elke lezing wordt gevolgd door een discussie, een uitwisseling. De bijeenkomsten vinden beurtelings bij de diverse partners plaats.

08.04.2024 → Théâtre National Wallonie-Bruxelles
Consolate

Une initiative de Silvia Berutti-Ronelt

En coproduction avec ARTS2 / Conservatoire Royal de Mons, le KVS, Le Vilar et le Centre d’études théâtrales de l’UCLouvain à Louvain-la-Neuve, le Rideau, la Roseraie, le Royal Festival de Spa, la SACD, le Théâtre La montagne magique, le Théâtre des Martyrs, le Théâtre National Wallonie-Bruxelles et le Théâtre Varia en partenariat avec le Centre des Écritures Dramatiques Wallonie-Bruxelles


Université libre de Bruxelles

Met de ondertekening van een raamakkoord in 2023 versterken het Théâtre National Wallonie-Bruxelles en de Université libre de Bruxelles hun partnerschap op lokaal en nationaal niveau. In het kader van hun respectievelijke missies voeren ze gezamenlijk innovatieve interdisciplinaire projecten uit die gericht zijn op de studentengemeenschap. Hun doelstellingen: de universiteit aanmoedigen om zich in te zetten voor artistieke creaties in nieuwe culturele gebieden die toegankelijk zijn voor de stad, en actief deelnemen aan de collectieve dynamiek ten voordele van culturele democratisering. Het is ook een manier om te bevestigen dat artistieke praktijken en Cultuur helpen om ongelijkheden te reduceren, terwijl ze het slagen en de emancipatie van elk individu in diens persoonlijke, professionele en/of onderzoeksprojecten bevorderen.

Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024