Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Open Monumentendagen

18.09.2021

Het Théâtre National Wallonie-Bruxelles werd in 1945 in Brussel opgericht bij decreet van de Regent en op initiatief van Jacques Huisman. Deze Belgische acteur en regisseur wou de voorliefde voor kwaliteitsvol theater stimuleren, het Belgische theater in binnen- en buitenland een grotere bekendheid geven en de nationale acteurs een duwtje in de rug geven.

Het Théâtre National werd lange tijd geassocieerd met het Rogiercentrum waar het sinds 1961 gehuisvest was. Toen in 1999 beslist werd het Rogiercentrum af te breken, moest het theatergezelschap op zoek naar een andere tijdelijke stek die gevonden werd in de voormalige bioscoop Pathé Palace aan de Anspachlaan. Intussen werd gewerkt aan een nieuw theater naar het ontwerp van het architectenbureau Escaut, Sca Architectes Associés en het Atelier Gigogne.

Dit nieuwe gebouw werd op 16 november 2004 in gebruik genomen. Het ligt aan een drukke stadsboulevard en is voorzien van grote glaspartijen. De ambitie was ook om het te integreren in de omringende bebouwing. De architecten hebben ingezet op de afwisseling tussen “transparantie en opaciteit, als een zeil dat over de mysteries van de voorstelling getrokken wordt”.

Er zijn drie zalen: de grootste, met variabele geometrie, telt 750 plaatsen, de kleine zaal met 250 plaatsen bevordert de intimiteit tussen toeschouwers en acteurs, terwijl de derde zaal, de Studio, met ongeveer 150 plaatsen ideaal is voor voorstellingen voor een nog kleiner publiek.

Het Théâtre National biedt een zeer rijk programma aan (toneel, dans, muziek, festivals, tentoonstellingen, …) dat tot buiten de landsgrenzen belangstelling geniet.

 

Meer informatie: urban.brussels

Architectes: sca Architectes Associés sprl, l'Atelier Gigogne (P. Van Assche) et l'Escaut (O. Bastin)

Kalender

  • - 13:30
  • - 15:00
  • - 16:30

Informatie

Duur

Rondleidingen zaterdag om 13u30, 15u en 16u30 (frans)

Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024