Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles
Week-end ouvert

Stadium

Mohamed El Khatib

16 & 17.09.2022
Theater

Mohamed El Khatibs vaders passie voor voetbal leidde hem naar de supporters van RC Lens. De ”Sang et Or” staan in hun omgeving bekend als de hevigste fans van Frankrijk. De auteur heeft zich ondergedompeld in hun leven dat zich afspeelt rond het Bollaertstadion en selecteerde een vijftigtal vurige supporters uit Lens om vorm te geven aan zijn voorstelling. Zo kwam hij terecht bij echt bestaande figuren uit de club, zoals Yvette of Ludovic, belast met het motiveren van ”de ultras”, de meest ongebreidelde supporters.

In een esthetiek die ontleend is aan de ”reenactment” (of het naspelen van een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden), mikt Mohamed El Khatib op waarachtigheid. Hij haalt de ongeveer vijftig supporters naar het podium in de kleuren van hun ploeg, installeert hen op een tribune en laat de sfeer en de codes van het Bollaertstadion op het podium tot leven komen. Cheerleaders, spandoeken, rookbommen, en, niet te vergeten, het frietkraam, alles is er! En dan hebben we ook nog Kevin, die ons van de ene getuigenis naar de andere begeleidt. ”Als je Kevin heet in het Bollaertstadion, ben je als een vis in het water. Terwijl diezelfde naam in een theater een beetje overkomt als een Syrische vluchteling in de onderprefectuur van Calais.” Dit is het hoofdthema van Stadium: een ontmoeting tot stand brengen en een dialoog opstarten tussen twee publieksgroepen die elkaar zelden te zien krijgen: de ene in het theater en de andere op de tribunes.

Stadium is opgebouwd uit fragmenten van de werkelijkheid en orkestreert een onwaarschijnlijke confrontatie. Het stuk verkent de sociale groepen en maakt komaf met clichés om zo de vurigheid van de stadionliefhebbers te eren. Het is als een caleidoscoop waarin de beleving van de hedendaagse supporters en van verschillende andere werelden naast elkaar bestaan.

Mohamed El Khatib is een artiest verbonden met het Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Kalender

  • - 20:15
  • - 16:00

Informatie

Taal

fr, boventitels nl

Duur

120'

Plaats

Grande salle

Casting

Regie
Mohamed El Khatib
Fred Hocké

Met
53 supporteur·ices du Racing Club de Lens

Tekst
Mohamed El Khatib

Artistieke samenwerking
Eric Domeneghetty
Violaine de Cazenove

Scenografie, lichtontwerp en video
Fred Hocké

Geluidsontwerp
Arnaud Léger

Regie
Violaine de Cazenove
Clémence Drack
Jonathan Douchet
Fred Hocké
Arnaud Léger

Productie
Martine Bellanza

Administratie
Alice Le Diouron

Pers
Nathalie Gasser

Redactieraad
William Nuyten

Productie
Zirlib (Zirlib est conventionnée par le ministère de la Culture et de la Communication - Drac Centre-Val de Loire, par la Région Centre-Val de Loire et soutenue par la Ville d’Orléans)

Coproductie
Théâtre Olympia, Centre dramatique national de Tours - Tandem Douai-Arras, Scène nationale, Festival d’Automne à Paris - Théâtre de la Ville, Paris - La Colline - Théâtre National, Châteauvallon, Scène nationale - Le Grand T, Théâtre de Loire Atlantique - Théâtre National de Bretagne - Théâtre du Beauvaisis - Scènes du Golfe - Vannes, La Scène - Musée du Louvre - Lens

Met the steun van
La Fondation d’entreprise Hermès dans le cadre du programme New

Setting et du Fonds SACD Théâtre Résidences Le Quai - CDN Angers Pays de la Loire, la Ville de Grenay

Mohamed El Khatib est artiste associé au Théâtre de la Ville à Paris, au Théâtre National Wallonie-Bruxelles, au Théâtre National de Bretagne, et à Malraux, Scène nationale de Chambéry et de la Savoie.

© Yohanne Lamoulère
Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024