Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles
MàD¹ Caroline Lamarche

Patua Nou

Dominique Roodthooft
Le Corridor

11.03.2023 · 16:30
Wandeling theater

Wist je dit al? De Patuas - verhalenvertellers uit West-Bengalen - beschilderen rollen waarop zij verhalen of gedichten illustreren. Vervolgens ontrollen ze hun beelden om ze in melodische vorm te interpreteren door te wijzen op het verhaal. In Patua Nou gebruikt Dominique Roodthooft het beeldverhaal in de vorm van een wandeling langs verschillende statiën om nieuwe verhalen over ballingschap op te tekenen. Ze staan op muziek van Pierre Kissling en worden gezongen door jonge acteurs.

Patua Nou is een echo van de hedendaagse migraties en neemt afstand van de angst of het verdriet die ons verhinderen na te denken. De vreugde en de poëzie van deze voorstelling pleiten voor een verlicht begrip van ballingschap als een vitale en universele beweging naar elders.

De patachitras (liederen) worden gezongen, gezongen, verteld door acteurs-zangers in verschillende talen: voornamelijk die van het land waar zij geboren zijn (Frans). Maar sommige refreinen worden gezongen in de taal van herkomst van hun familie vóór hun ballingschap. Het publiek ontvangt een klein boekje met een samenvatting van de inhoud van het lied.

Kalender

  • - 16:30

Informatie

Taal

fr, meertalig

Duur

90'

Plaats

Rondlopen in het theater

Tarief

9 / 12 €

Casting

Conception et mise en scène
Dominique Roodthooft

Composition des chants
Kissling

Aide à la dramaturgie
Patrick Corillon
Isabelle Dumont
Valérie Perin

Administration 
Françoise Sougné

Jeu et chant
Charlotte Allen
Audric Chapus
Nora Dolmans
Isabelle Dumont
Emilie Franco (en alternance avec Irène Berruyer)
Shana Mpunga
Anna Solomin

Scénographie
Valérie Perin
Rüdiger Flörke

Infographie
Raoul Lhermitte

Dessins
Brugni
Hélène Drénou
François Godin
Pascal Lemaître
Céline Thoué
Camille Van Hoof
Lasse Wandschneider
Cyrille Aron
Nausicaa Gournay

Co-production
le CORRIDOR à Liège, dans le cadre de Bérénice : l’association Passages (Metz), l’EPCC Metz en Scènes et le Théâtre de Liège, le Chudoscnik Sunergia à Eupen, le CAS, à Mons, les Tombées de la Nuit à Rennes, le CIFAS à Bruxelles, le Centre Culturel de Dinant, le Royal Festival de Spa

Avec l’aide 
du Royal festival de Spa et du CIFAS à Bruxelles, et le soutien de la Fédération Wallonie-Bruxelles.

Remerciements
Edith Bertholet, Patrick Corillon, Nina Cosco, Sandra Gasparotto, Csilla Kemenczei, Nicole Kohnen, Elsa Mescoli, Emmanuelle Nsunda, Luc Snoeck, Brigitte Vandenbossche.

© Gloria Scorier