Naar hoofdinhoud
Théâtre National Wallonie-Bruxelles
Week-end ouvert

Urban Dance Caravan

23.09.2023 · 18:00
Dans

De opening van een seizoen kan zowel het verhaal zijn van een verankering in een stad, in een gewest, als het verhaal van nieuwe samenwerkingen, van alternatieve visies. En vooral van plezier. Urban Dance Caravan ontsproot uit een sterk verlangen om nieuwe gemeenschappelijke vormen en gedanste rondgangen uit te werken in Brussel – een stad en een gewest met tal van culturen en talen –, Wallonië en ver daarbuiten. Waarbij de dans die het lichaam aansteekt, door te verwelkomen wat het omringt en zich te storten in wat zich aandient, zowel een beleving van vrijheid is als een manier om goed te leven. 

De Urban Dance Caravan – een nieuwe vorm van samenkomst die de culturele en sociale dynamiek reactiveert – werd bedacht en mee geconstrueerd met Detours (het Brusselse festival voor urban dance & street art) en het Théâtre National Wallonie-Bruxelles. Het is een grote beweging van straatdansen die het stadscentrum aanvoelen, aftasten en doorkruisen, van plein naar plein, om ons uiteindelijk naar het hart van het Théâtre National te voeren. 

Op een zaterdagmiddag komen dansers uit heel België samen rond de finalisten (de Detours Cyphers) van de Detours Battles van Wallonië (Namen, Luik), Casablanca (Marokko) en Goma (Congo) en van de Groupe Stéréo 48 (Palestina). Op gelegenheidspodia, van aan de Beurs tot op het De Brouckèreplein en tot in de Jacqmainlaan, treden ze op om het publiek naar het grote podium van het Théâtre National te leiden voor de slotbattle van de Detours Cyphers. 

Bestaat er een betere manier om het seizoen van het Théâtre National te openen dan er al dansend vanop straat aan te komen in een groots eerbetoon aan de positieve kracht van de verbeelding? Dankzij een radicale gastvrijheid worden hier menselijke, spontane, creatieve en poëtische banden gesmeed tussen Brussel en Wallonië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika, voor een beter wederzijds begrip tussen culturen en een multidirectionele circulatie van publieksgroepen en artiesten die de manier waarop wij focussen en waarnemen kunnen veranderen. In zijn ongepolijste eenvoud verlegt Urban Dance Caravan de grenzen van de stad en van het theater en geeft het zuurstof aan het democratische leven. 

Het theater scheurt het asfalt van de stad open, de stad scheurt de speelvloer van het theater open.

Programma

18:00 · Urban Dance Caravan
→ La Bourse > Place de Brouckère > Bd Émile Jacqmain
20:00 · Battle final Detours Cypher · DJ Goss One
→ Grande salle
22:00 · Fête d’ouverture · DJ Mab’ish
→ Foyers

Kalender

  • - 18:00

Informatie

Tarief

Vrije toegang

Casting

Corealisatie
Detours Festival, Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Met de participatie van
Goma Dance Festival, Stereo 48

Met de steun van
la Fédération Wallonie-Bruxelles service de la danse, la COCOF, la Loterie Nationale, le Bureau International de la Jeunesse, la Ville de Bruxelles - Échevinat de la Culture

© Théâtre National Wallonie-Bruxelles
Le Rideau de saison, Maak & Transmettre · photos : Lucile Dizier, 2024