In het nieuws lijken chaos en verwarring de boventoon te voeren. Boosheid, schreeuwpartijen, apocalyptische scenario’s nemen alsmaar toe, maar niemand lijkt ze te horen, terwijl ze onze democratische ijkpunten verder verzwakken. Dat protest wordt louter beantwoord met repressie en controle, met de subversieve oprispingen van anarchie of met relativisme en terugtrekkende bewegingen. Allemaal reacties die niet bevorderlijk zijn om de strijd voor gerechtigheid en emancipatie uit te dragen.

Vanuit zijn vertrouwde bezorgdheid wil het Festival des Libertés de talrijke vaststellingen van chaos onder de loep nemen en de impact duiden van die reflexmatige reacties op onze rechten en vrijheden, op de democratie, de gelijkheid, het secularisme en de sociale cohesie. Het Festival maant om niet toe te geven aan paniek, onmacht en doemdenken, maar om de complexiteit van onze tijd met gezond verstand te benaderen en in deze veranderende wereld tot een nieuw evenwicht te komen tussen vrijheiden, solidariteiten en machten.

Het Festival des Libertés programmeert documentaires, debatten, theater, tentoonstellingen en concerten. Die uitdrukkingsvormen zijn prisma’s waardoor we naar onze tijd kunnen kijken; ze dragen een kritische benadering van de wereld uit, ze breken een lans voor een rechtvaardiger wereld. En ze ontmoeten elkaar in de geroemde gezelligheid en feestelijke sfeer van dit festival.

 

De volledige programmatie op www. festivaldeslibertes.be

Programma